- Vindenes og duftenes øy!


Hjem > Reisebrev > Mars 2008

Mars 2008

I mars 2008 dro jeg alene til Chios for å endelig få se våren! Jeg gledet meg til karnevalparade i Thimiana, blomstringen av ville tulipaner og opphold på Markos place som jeg har vært nysgjerrig på helt siden jeg fant hjemmesiden på nettet for mange år siden!

Jeg ble ikke skuffet! Jeg ble godt tatt imot og området i seg selv har en slik utrolig ro over seg at det er nydelig å være der. Det tok to dager før jeg gikk utenfor porten etter at jeg ankom! Her kan man sitte og nyte god luft, fuglesang og enten man har sansen for meditering eller ikke, ja så mediterer man på Markos place.

Kirke og gjestehus Markos place
Øverst i bildet ligger kirken. Under gjestehuset jeg bodde i. Her er tre rom pluss en
avdeling bestående av dusj, toalett og kokemuligheter.


Markos Place har en lang historie. Hovedhuset var det første bygget som ble satt opp. Det ble bygget som sommerbolig for en tyrkisk pasha og senere brukt som "sykeisolat" for hans syke datter. Etter at hun døde stod stedet tomt. Siden har området blitt brukt av revmatikere som fant at sanden gav helsebringene effekt og av spikersmeder og deres familier inntil noen munker/pilegrimer overtok stedet og bygget det ut med småhus spredt rundt på tomten. Kirken ble bygget av landsbyboere og er nydelig dekorert innvendig!

Etter at munkene dro sin vei, ble klosteret stående tomt og forfalle inntil Markos fikk leie det av kirken. Alt er nennsomt restaurert og vedlikeholdt. Her bor man i munkenes celler med hvitkalkede vegger og fillerye på gulv av Thimianasten. Herlig! Markos har en stor naturtomt med urter blomster og busker. Og furutrærne! Her puster man virkelig lettere!

Markos Place er et rimelig og godt bosted hvis man er på jakt etter noe utenom det vanlige. Stedet er et av de få på Chios som har fått omtale i boken "Special places to stay - Greece" av Sawday. Om Markos place skriver de blant annet:

 Markos is a one-off, completely uncommercial, full of love for his place, his cats, his herbs(try his oregano and mint pressé) and his guests. When he feels like it, he serves a deliciously pure breakfast (poached egg, herb-sprincled feta, yoghurt and muesli), or grills fish for dinner. "It may be basic but it's better than any luxury", says the guestbook, "and cheaper than an hour with the shrink"

Rommene har ikke eget bad, men det finnes 10 dusjrom/wc fordelt rundt på området . Alle har låsbar dør, så man lider ingen nød. Felleskjøkken og kjøleskap finnes det også, for den som har lyst til å lage litt mat i ferien. De hadde rett, de som skrev i gjesteboken til Markos. Dette er bedre enn en time hos legen og bedre enn hvilken som helst luksus!karnevalsbarn Thimiana Mostra.jpg


Karnevalet i Thimiana, Mostraen, markerer starten på fasten og finner sted 40 dager før påske. Det er en fest som pågår hele helgen, men jeg hadde ikke reisefølge og hadde ikke tid heller(jeg tar det igjen siden) og nøyde meg med paraden. Jeg stilte opp i god tid før den skulle starte, men enten har jeg fått feil tidspunkt eller så var den kraftig forsinket, for det varte og rakk før den kom igang. Mens jeg ventet kikket jeg på folkelivet. -og på klokka! Dumt nok hadde jeg gjort avtaler senere på dagen og rakk derfor ikke å få med meg hele paraden. Jeg jukset ved å tusle inn i depotet hvor vognene ventet, slik at jeg fikk kikket godt på dem og tatt noen bilder.

Villtulipaner på Chios

Det tredje jeg håpte å få med meg denne turen var blomstringen av vill-tulipanene, lalades, og det klarte jeg! Rett nok var det litt i tidligste laget, slik at det røde havet ikke helt åpenbarte seg, men tulipaner i lange baner ble det iallfall!

Mer bilder fra turen på fotoalbumet mitt hos flickr: http://www.flickr.com/photos/24753020@N07/