- Vindenes og duftenes øy!


Hjem > Om Chios > Fakta

Fakta om Chios

Beliggenhet: Det østre Egeerhav. Mellom Lesvos og Samos og en kort båttur fra tyrkiske Cesme(vest for Izmir).
Størrelse: 904 km²
Lengde: 50 km fra nord til sør.
Bredde: 29 km på det bredeste.
Kystlinje: 213 km.
Folketall: Pr 2001 ca 52.000 innbyggere - ca. halvparten bor i Chios by.
Høyeste fjell: Pelineo i nord som er 1.297 meter høyt.
Chios består av 10 kommuner; Psara, Amani, Kardamyla, Oinousses, Omiroupoli, Kambochora, Chios, Agios Minas, Mastichochoria og Ionia. Se oversikt på kartsiden.

Arkitekturen på Chios kan deles inn i tre hovedkategorier: Området rundt Chios og Kambos med herskaplige hus i thimianasten og moderne bygninger i Chios havn, Mastichoria hvor byene er festningsbygget for å verne mastiken mot pirater og Voreiochoria, landsbyene i nord, hvor økonomien ikke var like romslig som i sør.

Kjente personer fra Chios:
Homer hevdes å være født her. Hanskal ha undervist elever i Vrondados hvor man finner Daskalopetra, Homers læresten og arbeidet som huslærer i Volissos.

Christopher Columbus hevdes å være født her. Det sies at han er genovesisk, men at han aldri har sagt at han ble født i Genova. Faktum er iallfall at Chios var genovesisk koloni da Columbus ble født og at Columbus-navnet fortsatt eksisterer på Chios.

Tidligere statsminister Andreas Papandreou ble født på Chios i 1919.

Komponist Mikis Theodorakis ble født på Chios 29. juli 1925.

Kjært barn har mange navn: Søker man på nettet, vil man komme over flere skrivemåter for navnet på øya. Mest brukt er Chios, men man finner også khios,Hios og selvfølgelig det greske Xios! På norsk blir uttalen Kiås(ki som i Kiosk).

Klimaet er stabilt pga nærheten til Tyrkia-kysten og øya har et høyt antall soltimer. Middelhavsklimaet gir svale, regnfrie somre og milde vintre(selv om det kan snø her!).

Lokale produkter:
mandelkaker(almond sweets), mastiksyltetøy, tørkede fiken(sika), sesamstenger, bitter appelsin, sitronblomstsyltetøy, appelsin- og mandarinsaft fra Kambos, ulike mastik-produkter, nøtter, konserves(appelsiner, mini-auberginer, kirsebæ, druer og mange andre frukt og grønnsaker). søte paier, Chios likør, blomstervann og rosevann, keramikk,

Chios har mange skoler, man finner blant annet University of the Aegean her og en sjøfartsskole.

Plante- og dyrelivet på Chios er rikt og har etterhvert opparbeidet seg et godt rykte i botanikk-kretser.Her er 78 registrerte arter orkideer, ville, velduftende tulipaner, duftende Chios-jasmin, og mye fugle- og dyreliv.

Sport:
Fotball og basketballstadion i Thimiana, svømmehall med olympiske mål i Kontari, surfing, dykking etc. fra Karfas. Man kan også leie sykkel.

Chios gjør det bra i sport, spesielt innen vannpolo hvor de har deltakere på det olympiske laget.


Pelineo, Chios høyeste fjell
På kjøretur langs nordsiden av Chios, Pelineo ruver godt i landskapet!