- Vindenes og duftenes øy!


Hjem > Praktiske råd A - Å > A - B


Apotek
Det finnes rikelig med apoteker på Chios. Blant annet mange i Chios by, ett i Thymiana og ett ved sykehuset i Vrondados. på Apoteket finner man omtrent det samme varespekteret som på apotekene her hjemme. Apotekerne i Hellas er også utdannet til å hjelpe folk med småplager.  Prisene er ofte langt lavere enn hjemme. 

Aviser
I høysesongen har det vært mulig å få tak i Dagbladet, VG og Se&Hør i enkelte minimarkeder. Inne i Chios by, på havnepromenaden, ligger et par butikker som selger et bredt utvalg internasjonale aviser og bøker. sommeren 2007 da jeg var innom den butikken som ligger lengst sør(og har det beste utvalget), hadde de flere andre norske ukeblader også.

Badeland
På Kontari mellom Karfas og flyplassen finne man Bloom, et badeland med sklie, basseng, barnebasseng, solstoler og bar. Også kveldsåpent.

Det ligger også et "badeland"(strand) i Vrondados med inngangspenger, solsenger og noen aktiviteter ute i vannet.

Badevannet
på Chios er bra og strendene er rene og pene.  Øya har 4 "Blue Flag"-strender, Agia Fotini, Karfas, Megas Limionas og Ormos Lo(Vrondados).

Bank
Det er bankfilial og minibank i Armolia og rikelig med banker og minibanker  inne i Chios by.  I Karfas finner du en minibank på veggen til turistkontoret på sørsiden av sentrum. Minibanken i Armolia finner du rett nedenfor keramikkutsalgene og den ser kanskje ut som om den er stengt, men når man kommer litt nærmere, skjuler minibanken seg bak en skjermvegg.  Det er også en minibank i Thymiana. Tar du med norske hundrelapper, kan du veksle dem bl.a i minimarkeder, på hoteller eller hos reiselederen.

Barna
blir tatt godt imot og får en fin ferie på Chios selv om det ikke finnes Bamseklubber eller tilsvarende. Bleier(Pampers og andre), våtservietter og babymat får man som regel kjøpt i minimarkedene. Ellers har de på Eurospar ved flyplassen et rikelig utvalg av alt man trenger.

Husk å skjerme de minste mot solen og sørg for at de drikker rikelig! Kald vannmelon gir både litt "tygg" og godt med væske og er ofte populært selv om matlysten ikke er på topp i varmen. Store parasoller fås kjøpt rimelig over alt, og kan være kjekt å ha på stranden både for store og små.

For de større barna finnes det utallige strandleker, oppblåsbare badedingser og madrasser å få kjøpt. Her finnes vannaktiviteter, dykking, snorkling, internettkafeer, utendørskino, gode sjoppingmuligheter og mye annet som kan gjøre ferien interessant for en tenåring.

Lite tips i varmen: Ull er ikke bare behagelig om vinteren. Om sommeren sørger det for å lede fuktighet ut fra kroppen slik at de små ikke blir så klamme. En ullbody, et ullteppe å ligge på eller en lammeskinn. Jeg er sikker på at de små setter pris på det :)

Bilutleie
finner du over alt og standarden på bilene er jevnt over god! Barneseter har de også.  I høysesongen kan det være lurt å kontakte utleiefirmaet noen dager på forhånd, slik at man er sikker på å få bilen den dagen man har planlagt.

Blå øyne
I souvernirbutikker og hos gullsmedene i Hellas  finner man blå øyne montert i alle varianter eller blå perler. Disse skulle/skal beskytte mot "det onde øyet". Mange trodde/tror at sykdom og ulykke kom(mer) av at noen har kastet en forbannelse, altså "det onde øyet". Forbannelsen kunne være ondsinnet, eller komme som en følge av misunnelse eller rett og slett et kompliment. Dersom noen komplimenterer deg og etterfølger det med "skordo"(hvitløk) og/eller liksomspytter tre ganger ned i luften, gjør de det for å ikke kaste "det onde øyet" på deg. Jeg har aldri sett det praktisert.

Buss
Det er flere bussruter rundt på øya, såkalt ringbuss.  Bussene som går til Karfas, Agia Ermioni, Megas Limnionas og Agia Fotia er blå og det står på bussen hvor de går. Bussene har ulik farge etter hvilken rute de har på øya. Man kjøper billett i minimarkedet eller i kioskene(Periptera) i byen og bussrutene står oppslått her.  Når man går på bussen, står det en maskin foran hvor man skal stemple billetten, men vi har aldri opplevd at den virker. Man gir billetten til sjåføren som river av en bit av den. Dersom bussen er full og sjåføren er vanskelig å komme til, kan det godt være at noen andre gjør det for ham.  Hvor ofte bussene går, avhenger av sesongen. Fra Megas Limnionas kan man ta bussen når den går begge veier. Enten går den rett inn til byen via Karfas, eller den kjører via Thymiana og Kambos. Den turen er en opplevelse i seg selv der bussen snegler seg gjennom smale gater før den kjører gjennom Kambos hvor man kan få et lite innsyn over muren til noen av eiendommene. Inne i byen finner man bussholdeplassen til høyre for parken når man står med ryggen mot havna.

Link til Ktel, selskapet som traffikkerer langrutene sør-vest-nord-Chios med info om stasjonen og beliggenheten, ruteplan og rutekart: http://www.ktelchios.gr/default_en.asp

Butikker

Det finnes flere minimarkeder i Agia Fotia, Megas Limnionas, Agia Ermioni og i Karfas. De har det meste av det man trenger i ferien.  I Kontari, like ved flyplassen finner man to store supermarkeder; En Eurospar og Lidl som åpnet sept. 2004. Inne i Chios by finner man alle slags forretninger fra leketøy til blikkenslager. Å gå i butikker på Chios er som å gå i butikker her hjemme; Man hilser pent på betjeningen(Kalimera/Jiasas), blir høflig spurt om man trenger hjelp, og takker man nei, får man gå i fred og kikke.