- Vindenes og duftenes y!


Hjem > Maten

Maten på Chios

Mye kan sies om maten på Chios og jeg hadde planer om å utvide kapittelet om mat etterhvert, men jeg har spist og kost meg og glemt å ta notater ;-)
 
Siden siden om mat ble opprettet, har jeg begynt å spise gluten- og melkefritt. Det går helt fint med gresk mat, selv om man går glipp av feta, tzatziki og den hjemmelagede eplepaien på Agyra. Det finnes så mange gode retter å velge mellom at man ikke har noe problemer med å bli mett og fornøyd. Soyamelk(noynoy) fås kjøpt i supermarkedet ved flyplassen. Glutenfritt brød har jeg ikke funnet, men man bringer med seg, eller dropper hele brødet i ferien og koser seg med frisk frukt og grønnsaker, egg og bacon til frokost og tenker "utenom brødboksen" :)

Maten holder jevnt over høy kvalitet og bærer ikke preg av å være "turisttilpasset". Man kan stort sett gå hvor man vil og maten man får servert vil være god, gresk, hjemmelaget mat. En liten tommelfingerregel som også kan praktiseres på Chios er å se hvor grekerne går og følge etter dem inn ;-) Det betinger dog at man venter til sene kvelden med å spise middag. Grekerne går sent ut!

Bestill på gresk vis: Mange småretter og noen få hovedretter, sett maten midt på bordet og forsyn dere. På den måten får man fellesskap rundt maten og får dessuten muligheten til å forsøke mange flere retter i løpet av ferien!

Spesialiteter på Chios er f.eks landsbypølse, en litt grov, grillet pølse som vil variere fra taverna til tavnerna fordi de har ulike leverandører av den. En annen spesialitet er grillet Mastelo-ost. Masteloen er et lokalt Chios-produkt og alldeles nydelig! Til dessert kan man f.eks forsøke mastik-likør, mastik-iskrem eller mastik-kaker.